Şehir yaşantısının gizli tuzakları yürüyen merdiven sistemleri.
Hemen hemen her gün kullandığımız yürüyen merdivenler ne kadar güvenli?Bakımları uzaman ve yetkili firmalar yada personeller tarafından mı yapılıyor mu? Bakımlarda orijinal parça ve malzemeler mi kullanılıyor?Denetleniyor mu?Denetleme ve kontrol prosedürleri yeterlimi?Yürüyen merdivenlerden sorumlu kurumların yaklaşımı nasıl?
Daha onlarca soru sorabiliriz.Bu blogda zamanla tüm bu konularla ilgili paylaşımlarda bulunacağız.Ancak normal bir vatandaş yukarıda bahsi geçen sorgulamaları yapıyor mu yada yapıyorsa hangilerini yapıyor.Tespit ettiği bir aksaklık için girişimde bulunuyor mu bu konuya ne kadar önem veriyoruz.Buradaki amacımız birazda bu çok önemli konuya dikkat çekmek ve toplumda önemi daha henüz tam olarak anlaşılamamış yürüyen merdivenlerde her ana yaşanması muhtemelen aksaklıklarla ilgili bilinci arttırmaktır.O halde gelin hep beraber yavaş yavaş konunu derinliklerine ilerleyelim.
Yürüyen Merdiven sistemlerinde muhtemel kazalar ve alınacak önlemler.
Hemen hemen her gün kullandığımız ve genelde kamuya açık alanlarda hizmet vermekte olan yürüyen merdiven sistemlerinde yaşanması muhtemel bir çok risk bulunmaktadır.Bu muhtemel risklerin önüne geçilmesi için bir güvenlik standardı bulunmaktadır.EN 115-1+A1. Yürüyen merdiven sistemlerinin güvenliğiyle ilgili bu standardın detaylarına zaman zaman göz atacağız.Son kurallar ve gereklilikler neler, neler değişti eklenen kriterle v.b. Kabaca 2014 yılından başlayarak gerek konudan sorumlu kurumlar gerek sektör oyuncuları ve gerekse işletmeciler bu güvenlik kurallarını dikkate almaya ve uygulamaya başlamışlardır.Fakat geldiğimiz noktada hala anlaşılmayan anlaşılmak istemeyen hatta ciddiye alınmayan hususlar bulunmaktadır.Örneğin asansörlerde uygulanan ve yürürlükte olan kurallar son 5 yılda o kadar katı bir şekle büründü ki gerçekten asansör güvenliği bilinci iyi bir noktaya geldi eksikler var mı elbette hala katedilmesi gereken daha çok aşama var.Yürüyen merdivenlerle ilgili durum maalesef asansörlerde olduğu gibi değil.Bunun en önemli sebebi yürüyen merdivenlerin asansörler kadar tehlikeli olmadığına dair elbette çok yanlış ve tehlikeli bir tutum gözlenmekte. Son zamanlarda yürüyen merdiven sistemlerindeki artış ve akabinde peş peşe yaşanan kazalar bu konuya da dikkat kesilmesini sağlamıştır. Maalesef ülkemizde bir konuya bir alana dikkat çekilmesi ancak o konu yada alanla ilgili sıkıntılar çıkmaya başlamasıyla gerçekleşiyor.Bir türlü öngörülü olunamaması sonucu da çok ağır bedeller ödeniyor.
Gelin riskler neler gözatalım;
Fizksel ve Mekanik riskler neler?
Hareket halindeki makine parçalarına temas ve uzuv sıkışma riski. (Tahrik sistemi,basamaklar, vb.)
El bantları, korkuluklar ve küpeşte kaplama birleşme yerlerine uzuv sıkışması, kırılması ve kesilmesi riski.
Kaplamalar, süpürgelikler ve profillerdeki kesme riskleri.
Yürüyen merdiven ve yolların bina ve çevredeki cisimler arasındaki sıkışma ve ezilme riski. (kolon,sütun,asma tavan v.b.)
El bandı girişlerindeki sıkışma ve ezilme riski.
Basamak / palet ile tarak ve süpürgelik arasında sıkışma riski.
El bandı ile bina arasında sıkışma riski.
Basamak ile basamak ya da palet ile palet arasındaki sıkışma riski.
Elbandı dönüş bölümünden tırmanma (Çocuklar)
Comments